Komunikacja marek w Social Media w czasie pandemii – cooking trend i branża gastronomiczna.

Komunikacja w Social Media a pandemia

Z dnia na dzień wszyscy przenieśliśmy się do zupełnie innej rzeczywistości. Doświadczyliśmy masy obostrzeń, całkowitej zmiany trybu życia i pracy, niepewności oraz poczucia zagubienia. Nagle wybieganie w przyszłość i podejmowanie decyzji marketingowych stało się bardzo trudne. Pojawiło się wiele pytań. Co z dotychczas zaplanowanymi działaniami? Jak teraz prowadzić komunikację w Social Media? Czy powinniśmy wstrzymać publikacje i kampanie? Czy wręcz przeciwnie, zmienić strategię i zwiększyć intensywność działań?

Odpowiedź na te wszystkie pytania jest dużo łatwiejsza, niż mogłoby się wydawać. To elastyczność i reakcja na potrzeby użytkowników danej marki. 

Poddanie się i rezygnacja z komunikacji nie wchodzi w grę, to właśnie najlepszy moment na kreatywne rozwiązania, zintensyfikowanie działań, wejście do świata online i zdobycie zaufania użytkowników, które zaprocentuje na przyszłość.

Czy musimy definitywnie zrezygnować z dotychczasowo przyjętej strategii? W wielu przypadkach tak, ale to nie zawsze konieczne. Nie podejmujmy pochopnych decyzji. Przeanalizujmy obecną sytuację marki, sprawdźmy, jak zachowuje się jej grupa docelowa, jakie treści konsumuje i czego oczekuje w tym trudnym okresie. Jeśli zebraliśmy już wszystkie informacje, zastanówmy się, czy wprowadzając małe zmiany, jesteśmy w stanie dopasować komunikację lub zaplanowaną kampanię do aktualnej sytuacji, pozostając przy głównych założeniach.

Jeśli tak, działajmy, stale obserwujmy i reagujmy na bieżąco.

Jeśli nie, nie poddawajmy się! Przygotujmy nowe pomysły i wykażmy się jeszcze większą kreatywnością. Na niezrealizowane pomysły przyjdzie jeszcze czas.

Cooking trend

Obserwując Social Media, publikacje Influencerów czy relacje znajomych aktualnie możemy zauważyć dwa, mocno wybijające się trendy. Gotowanie i aktywność fizyczna. Z oczywistych względów, ten pierwszy przeanalizowałam nieco bardziej! 😉

Na pewno wielu z Was kojarzy tę Panią poniżej.

Tak, to Chiarra Ferragni i jej pierwsze, własnoręcznie zrobione ciasto z okazji urodzin synka. Jeśli najbardziej znana na świecie blogerka modowa i Influencerka stawia swoje pierwsze kroki w kuchni, to tym bardziej Natalia Siwiec, czy Julia Wieniawa serwujące przepisy na swoich kanałach Social Media nie powinny dziwić. A to tylko kilka przykładów, bo skala jest znacznie większa.

Źródło 1https://www.instagram.com/nataliasiwiec.official/
Źródło 2: https://www.instagram.com/juliawieniawa/

Gotowanie, pieczenia chleba i słodkości zawładnęły Social Mediami. Zaangażowanie i intensywność pojawiania się tego typu treści u Influencerów i na profilach użytkowników utwierdzają w przekonaniu, że to właśnie jeden z najgorętszych tematów, poszukiwanych i ‘ze smakiem’ konsumowanych przez użytkowników.

Czy to dobra wiadomość dla marek z branży FMCG? Zdecydowanie tak! W Social Media znajdziemy już wiele ciekawych przykładów reagowania na ten trend:

  • Marka Pudliszki serwuje swoim fanom pomysły na obiad, które mogą przyrządzić, wykorzystując zapasy spożywcze, ale także pożądany przez wszystkich przepis na domowy zakwas
  • Almette na Facebooku stworzył program ‘#Zostańwdomu z przyjemnością’, w którym znany szef kuchni, ze swojego domu prowadzi studio kulinarne, łącząc się online ze znanymi blogerkami kulinarnymi i parentingowymi.
  • Pieczenie chleba i pizzy to nieodzowny element każdego dnia na profilu @wujaszekliestyle. Oprócz regularnego lokowania wody Cisowianka, Michał prowadzi transmisje live na profilu marki, na których pokazuje proces powstawania wypieków. Dużą aktywność Influencera zauważyła również marka Tefal. W ramach pmocy przesłała robot kuchenny, który aktualnie bardzo naturalnie wpisuje się w codzienne czynności Wujaszka Liestyle.
  • Marka Cukier Królewski na swoich kanałach Social Media zachęca użytkowników do wspólnego przygotowywania słodkich wypieków wraz z najbliższymi, serwując im video przepisy i pomysły na wykorzystanie czasu spędzanego w domu.
  • Starbucks w swoich kanałach społecznościowych za pomocą pomocnych tutoriali video pokazuje proste przepisy na pyszną kawę. Angażuje użytkowników także aktywacjami konkursowymi #ZdalnaKawa oraz serią Q&A na Instagramie.

Branża gastronomiczna w czasie pandemii

Poruszając tematykę gotowania, nie można nie wspomnieć tutaj o sytuacji branży gastronomicznej, która w tym trudnym okresie postawiła na sprzedaż za pośrednictwem kanałów Social Media.

Wiele restauracji wykazuje się niezwykłą kreatywnością, ale także niesamowitą solidarnością i wzajemnym wsparciem. Świetnym przykładem takiej inicjatywy jest post restauracji Ranny Ptaszek z Krakowa, która przygotowała zestawienie lokalnych restauracji (potencjalnej konkurencji!), oferującym swoim klientom dostawę jedzenia do domu, Lokal mocno nawoływał także do przekazywana tej informacji na Facebooku.

W czasach pandemii, restauracje prócz klasycznego menu na dowóz proponują także kreatywne rozwiązania, jak „Menu DIY”. Dobrymi przykładami są tu lokale: Mąka i Woda, oferująca zestawy składników wraz z instrukcją, dzięki, którym możemy sami wykonać danie w domu, czy Regina Bar, komponująca zestawy koktajlowe idealne na wieczór.

Nasi odbiorcy mają teraz znacznie więcej czasu, to dla nas najlepszy moment na zainteresowanie ich marką, zbliżenia się do nich i nawiązania relacji, bliższej niż dotychczas. Zbudowane zaufanie na pewno przyniesie efekty w przyszłości.

Przywołane w artykule przykłady doskonale odpowiadają na potrzeby użytkowników, wpisują się w trend gotowania i przede wszystkim dostarczają masę ciekawych pomysłów na wypełnienie wolnego czasu, którego wielu ma w nadmiarze.

Podsumowując, zbierzmy najciekawsze formaty, z których możemy skorzystać, planując naszą najbliższą komunikację:

  • konkurs dla użytkowników – oczywiście w formule możliwej do realizacji bez wychodzenia z domu
  • współpraca z Influencerem – przykład Cisowianki i @wujaszekliestyle jest dobrym benchmarkiem!
  • kreatywna komunikacja, która będzie serwowała użytkownikom pomysły na spędzenie wolnego czasu – może dedykowane kolorowanki dla pociech naszych odbiorców?,
  • promowanie akcji #zostańwdomu – pamiętaj o tym, to ważne przesłanie,
  • transmisje live – coraz więcej marek decyduje się na cieszące się ogromną popularnością live’y z Influencerami
  • seria pytań Q&A – to świetny czas, aby odpowiedzieć użytkownikom na ich pytania i poznać się bliżej!

Prowadząc komunikacje w tym trudnym okresie, bądźmy kreatywni. Pamiętajmy jednak, by przede wszystkim starać się dopasować do potrzeb odbiorców, zachowując wyczucie i wrażliwość.

Przeczytaj więcej tekstów eksperckich TUTAJ

 

AUTOR: Monika Matysiak, Social Media Manager, agencja Insignia

Działając w branży marketingowej od ponad czterech lat, spełnia swoje pasje. Social media i kampanie reklamowe nie mają przed nią żadnych tajemnic. Specjalizuje się w branży wnętrzarskiej i modowej, lecz z ogromnym zaangażowaniem podbija także inne dziedziny.

Pracowała z takimi markami jak: Ceramika Paradyż, Mars, Kamis, Bosch, Lusette, Cukier Królewski, Grupa PSB, Bell, Miraculum, PRIMAMODA, Fashion Magazine oraz Akademickie Inkubatory Przedsiębiorczości.

Aktualnie pracuje jako Social Media Manager w agencji INSIGNIA. Do jej obowiązków należy czuwanie nad poprawnością prowadzonych projektów, budowanie strategii komunikacyjnych, prowadzenie kampanii mediowych tworzenie i kreowanie contentu we wszystkich kanałach mediów społecznościowych.